Jak odpowiednio zaparzyć zieloną herbatę?
Wiele osób zastanawia się nad najlepszym sposobem przygotowania zielonej herbaty. Jeśli jesteś miłośnikiem zielonej herbaty, oto kilka przydatnych wskazówek, jak przygotować najlepszą filiżankę zielonej herbaty.
Ważne jest, aby wiedzieć, że aby uzyskać wszystkie korzyści z zielonej herbaty i zachować jej właściwości, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów przygotowania i sposobu jej picia.
Znaczenie temperatury wody
Temperatura wody jest decydującym czynnikiem w uzyskaniu najlepszych właściwości z zielonej herbaty. Jeśli temperatura wody jest zbyt wysoka, herbata będzie zbyt gorzka i utraci wiele ze swojego delikatnego aromatu; przy parzeniu zielonej herbaty, jeśli temperatura wody jest zbyt zimna, nie zostanie wydobyty cały smak zawarty w liściach herbaty.
Szereg substancji zawartych w liściu przyczynia się do smaku i aromatu zielonej herbaty. O ogólnym smaku i słodyczy zielonej herbaty decyduje szereg aminokwasów i naturalnych cukrów.
Gorycz i cierpkość zapewniają polifenole (garbniki). Aminokwasy rozpuszczają się w temperaturze 60 °C, natomiast garbniki w temperaturze 80 °C. Dlatego parzenie zielonej herbaty w niższych temperaturach sprawi, że jej słodkie i złożone smaki nie zostaną przytłoczone przez smaki gorzkie. Poznaj także 2 najpopularniejsze gatunki zielonej herbaty.
Zielona herbata najlepiej smakuje zaparzona w temperaturze od 60°C do 85°C. Na odpowiednią temperaturę parzenia wpływa również gatunek herbaty i czas zbiorów. Herbaty zielone zbierane wczesną wiosną będą smakować lepiej zaparzone w niższej temperaturze ze względu na ich ogólnie wyższy poziom aminokwasów.
Jak osiągnąć odpowiednią temperaturę parzenia zielonej herbaty?
Najdokładniejszym sposobem jest użycie termometru do pomiaru temperatury wody. Jedną z metod jest podgrzanie wody do pożądanej temperatury, a następnie wlanie jej do czajniczka. Inną metodą przygotowania zielonej herbaty jest podgrzanie wody do wrzenia, a następnie pozostawienie jej do lekkiego ostygnięcia przed wlaniem do czajniczka.
Jak długo należy pozostawić zieloną herbatę w wodzie?
Zielona herbata nie wymaga długiego czasu parzenia. Zbyt długi czas parzenia spowoduje większą goryczkę i mniej zrównoważony smak. Podczas parzenia herbaty liściastej zaleca się eksperymentowanie w zakresie od 1 do 3 minut. Japońskie zielone herbaty generalnie smakują najlepiej po 1 – 2 minutach, podczas gdy chińskie zielone herbaty preferują 2 – 3 minuty (to dlatego, że mniejsze liście japońskiej herbaty będą ekstrahować szybciej niż generalnie większe liście chińskich herbat). W przypadku zielonej herbaty w torebkach, zacznij od 1 do 2 minut i testuj czas parzenia.