Czym się kierować przy wyborze projektu lokalu usługowego?
Własny lokal usługowy niesie za sobą wymierne korzyści przy prowadzeniu działalności gospodarczej. Eliminuje konieczność wynajmu, a co za tym idzie – nie obciąża nas comiesięcznymi, nie małymi kosztami z tym związanymi. Dodatkowo, własny lokal to dowolność aranżacji wnętrz, umożliwiająca precyzyjne dopasowanie funkcji lokalu do charakteru świadczonych usług. Przystępując do wyboru projektu lokalu usługowego, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Na pytania – czym się kierować i co jest istotne? – postaramy się odpowiedzieć w niniejszym artykule.
Funkcja i metraż lokalu usługowego
Podstawowym kryterium, w trakcie doboru projektu lokalu usługowego, powinno być jego przeznaczenie, czyli rodzaj prowadzonej przez nas działalności. Funkcja lokalu wyznacza jego aranżację, wielkość oraz zgodność z odpowiednimi przepisami. Kiedy przeznaczenie budynku będzie już ustalone, należy dokładnie przeanalizować potrzeby metrażowe, aby były one zgodne z naszymi planami biznesowymi. Zbyt mała powierzchnia uniemożliwi nam obsługę optymalnej ilości klientów, ograniczając potencjał naszego biznesu. Zbyt duży metraż natomiast, może generować nadmierne koszty budowy i utrzymania oraz odstraszać pustym, nie zagospodarowanym wnętrzem.
Określając wielkość lokalu usługowego, uwzględnijmy zarówno niezbędną powierzchnię pomieszczenia głównego – w którym będziemy przyjmować naszych klientów lub konsumentów, jak również przestrzeń niezbędnego zaplecza socjalno-sanitarnego i biurowego. W przypadku usług gastronomicznych – należy pamiętać o odpowiednio dużej kuchni i koniecznych pomieszczeniach wynikających z funkcji obiektu (zmywalnia, pomieszczenia magazynowe, chłodnie itp.). Jeżeli nasz budżet na to pozwoli, możemy rozważyć zakup projektu budynku z kilkoma lokalami usługowymi. Takie rozwiązanie pozwoli nam prowadzić własną działalność, a zarazem wynająć część powierzchni usługowej – czerpiąc z tego dodatkowe zyski. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się również wzniesienie budynku, w którym połączymy część usługową i mieszkalną. Budując jeden obiekt zaspokoimy dwie potrzeby (biznesową i mieszkaniową), a dodatkowo nie będziemy ponosić kosztów i tracić czasu na dojazdy do pracy.
Planowanie budżetu na budowę i wykończenie
Koszt budowy, wykończenie i wyposażenie lokalu usługowego, powinny być kolejnym aspektem, jaki weźmiemy pod uwagę podczas doboru najlepszego projektu. Warto mierzyć siły na zamiary, aby ze względu na brak funduszy, nie było konieczności zawieszenia budowy lub jej drastycznego wydłużenia w czasie. Sprawny proces budowy to szybsze otwarcie lokalu i szybsze osiąganie zysków. Z tego względu, warto zapoznać się z orientacyjnym kosztem wykonania kolejnych etapów prac i zweryfikować go z aktualnymi kosztami materiałów budowlanych i robocizny. Przy szacowaniu potrzebnego budżetu, nie możemy zapomnieć o kosztach wyposażenia, które w niektórych przypadkach (np. w gastronomii) mogą stanowić pokaźną kwotę. Warto więc udać się do specjalistycznego sklepu z danej branży i uzyskać kosztorys na niezbędne sprzęty do prowadzenia działalności.
Zgodność z przepisami i MPZP
Zanim podejmiemy decyzję o planach budowy obiektu usługowego, należy zapoznać się z wytycznymi określonymi w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestrzennego. Jeśli nie jest on uchwalony, to musimy wystąpić o WZ – warunki zabudowy dla obszaru, na którym ma powstać nasza inwestycja. Fakt, że posiadamy działkę, która według nas idealnie sprawdzi się pod działalność usługową, wcale nie oznacza, że taki budynek będziemy mogli wybudować. Dlatego też, pierwszym krokiem, jaki musimy wykonać, to pobranie wypisu z Miejscowego Planu lub wystąpienie o Warunki Zabudowy. Należy też pamiętać, iż rodzaj świadczonej usługi niesie za sobą konieczność uzyskania odpowiednich uzgodnień np. Sanepid i P.POŻ. Aby bez problemu uzyskać takie uzgodnienia, projekt musi być zgodny z przepisami właściwymi dla prowadzonej przez nas działalności usługowej. Aby uniknąć komplikacji wynikających z niedopasowania projektu gotowego do własnych potrzeb, warto skonsultować te kwestie z lokalnym architektem, któremu powierzymy adaptację projektu.
Posiadanie własnego lokalu usługowego niesie za sobą liczne zalety. Inwestując w jego budowę, nie musimy opłacać czynszu ani przejmować się ograniczeniami w aranżacji wnętrza, narzuconymi przez właściciela obiektu. Aby czerpać maksymalne korzyści ze świadczonych usług, pamiętajmy o starannym doborze projektu do własnych wymagań, możliwości finansowych oraz charakteru prowadzonej działalności. Dzięki temu bez trudu stworzymy estetyczny i funkcjonalny lokal, który umożliwi nam komfortową realizację planów zawodowych.
Zdjęcie: Projekt budynku usługowego UC29 z kolekcji Murator, inż. Ryszard Fabrowski
Tekst sponsorowany: Projekty domów od MURATORA – https://projekty.muratordom.pl